Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Sıkça Sorulan Sorular
Türk Eğitim-Sen ne zaman kurulmuştur?

1988 Yılında bir avuç kamu çalışanı daha sendikalar gündemde yokken Türkiye’de memur sendikacılığı hareketinin alt yapısını oluşturmak için Ankara’da bir araya gelerek Türkiye Kamu Çalışanları Vakfını kurdular. Bu vakıfa her iş kolundan memurlar üye olabiliyordu. Kısa sürede bu vakıf bütün Türkiyede örgütlendi. Bu arada Türkiye’de İLO (uluslar arası  çalışma örgütü) nun 87 sayılı sözleşmesini kabul etmek üzere tartışmalar başlamıştı. Bu sözleşme memurlara sendikal haklar veriyordu. Türkiye’nin İLO sözleşmesini kabul çalışmaları devam ederken 1992 yılında Türkiye Kamu Çalışanları Vakfına üye memurlar kendi hizmet kollarında sendikalar kurmaya başladılar. Zaten önceden vakıf çatısı altında örgütlü olan memurların sendikalarını kurması çok kısa bir zamanda tamamlandı. İşte bu kurulan sendikalardan biri de eğitim çalışanlarının 1992 yılında kurmuş olduğu Türk Eğitim-Sen dir. Aynı yıl diğer hizmet kollarındaki memur sendikalarıyla bir araya gelinerek Türkiye Kamu-Sen konfederasyonu da Türkiye’nin ilk memur sendikaları konfederasyonu olarak kuruldu.

Memur Sendikaları yasal mıdır?

Memur sendikaları tamamen yasal kuruluşlardır. Anayasanın 52. maddesine istinaden 13 Temmuz 2001 tarihinde çıkartılan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, kamu çalışanlarına sendika kurma, sendikalara üye olma, örgütlenme ve kamu çalışanları adına hükümetlerle toplu görüşme yapma hakkını vermiştir.

Türk Eğitim-Sen’in vizyonu nedir?

Değişen Dünya düzeni içerisinde çağdaş, milli, eşitlikçi, gelişime ve değişime açık bir eğitim sistemi ile sosyal adaletin ve refahın en üst düzeye çıktığı, düşünen, üreten, fikri hür, vicdanı hür katılımcı bireylerin yetiştirildiği ve bu eğitim sistemini yürütecek ve geliştirecek eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal kaygılarının olmadığı bir Türkiye.

Türk Eğitim-Sen’in misyonu nedir?

Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını geliştirmek, mesleki gelişimlerinin ve yükselmelerinin önündeki engelleri kaldırmak, çağdaş, bilimsel ve milli bir eğitim ortamı oluşturmak, çalışma barışını sağlamak, haksızlıklarla mücadele etmek için hukuk zeminden çıkmadan her türlü eylem ve etkinliği yapmak ve bunun için de haklarının ve hukukunun bilincinde örgütlü bir çalışan kitlesi oluşturmak.

Sendikalar yasal mıdır, sendikaya üye olmakta bir mahsur var mıdır?

Memur sendikaları tamamen yasaldır. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası ile sendikaya üye olmak tamamen yasal hale gelmiştir. Ayrıca sendika üyesi olanlar yasal güvence altına alınmıştır. Dolayısıyla bir memur için sendika üyesi olmakta mahsur olmadığı gibi birçok fayda vardır.

Türk Eğitim-Sen’e kimler üye olabilir?

Eğitim hizmet kolunda çalışan stajyerliği kalkmış bütün kamu görevlileri üye olabilir. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çalışanlar, Üniversitelerde çalışanlar, Kredi Yurtlar Kurumunda çalışanlar eğitim hizmet kolu kapsamındadır.

Türk Eğitim Sen’e nasıl üye olurum?

İlinizde veya ilçenizde bulunan Sendika şubemiz veya temsilciliğimize uğrayıp bir çay içerken üyelik formunu doldurmanız yeterlidir. Veya kurumunuzda bulunan iş yeri temsilcimize başvurmanız yeterlidir.

İş yeri temsilciliği ne demektir, görev ve yetkileri nelerdir?

Bir işyerinde (okul, fakülte, müdürlük vb.) çoğunluk üyeyi kaydetmiş sendika  üyeleri tarafından seçilen üye resmi olarak sendika işyeri temsilcisidir. İşyeri temsilcisi aynı zamanda sendikalı olsun olmasın veya başka bir sendika üyesi olsun, o işyerindeki bütün çalışanlar adına idareyle muhatap olma hakkına sahiptir.
     İşyeri temsilcisi, iş yerinde sendikayı, sendikada işyerini temsil eder. Gerek işyerinde, gerekse sendikada alınacak kararlara müdahil olur, görüş bildirir, uygulama aşamasında etkin olur.

     Bu maksatla 4688 sayılı yasanın kendisine hak olarak verdiği, sendikal çalışmalar için kullanılacak haftalık 2 saat ücretsiz izini kullanır. Ayrıca işyerinde sendikaya verilecek olan sendika temsilciliği odasını kullanma hakkına sahiptir. İşyeri temsilciliğinin diğer görev ve yetkileri temsilciler yönetmeliği ile belirlenir.